Fusilladeplaats

In de vroege ochtend van 15 augustus 1942 werden door de Duitsers 5 personen in de bossen van “Gorp en Roovert” te Goirle (tegenwoordig gemeente Hilvarenbeek) gefusilleerd. Als eerder in gijzeling genomen Nederlanders, werden zij gefusilleerd op bevel van Generaal der Flieger Christiansen als represaille voor de sabotage op 7 augustus 1942 aan een spoorlijn in Rotterdam.

In de landelijke ochtendbladen plaatste de Höhere SS und Polizeiführer Nord West deze bekendmaking:

“Aangezien ondanks de uiterst dringende uitnoodiging van den Wehrmachtsbefehlhaber General der Flieger Christiansen de daders van den springstofaanslag in Rotterdam te laf zijn geweest om zich aan te melden, zijn de volgende gijzelaars aangepakt en hedenmorgen doodgeschoten:

– Mr. Robert Baelde
Maatschappelijk werker, *22 juli 1907, woonplaats Rotterdam
– Willem Ruijs
Directeur Rotterdamsche Lloyd, *25 augustus 1894, woonde in Rotterdam
Otto Ernst Gelder, Graaf van Limburg Stirum
Substituut officier van Justitie, geboren 13 april 1893, woonplaats Velp
Christoffel Bennekers
Hoofdinspecteur van politie, *28 mei 1894, woonplaats Rotterdam
Alexander, Baron Schimmelpenninck van der Oije,
Landeigenaar, *21 december 1913, woonplaats Schuddebeurs
De ‘Polizeiführer’ nam niet eens de moeite om de namen van de slachtoffers correct te vermelden. Dat doen wij hier wel.

De fusilladeplaats is te vinden in het uitgestrekte bosgebied “Gorp en Roovert” in de driehoek Hilvarenbeek / Goirle / Poppel (België).
Toegang aan de oostzijde van de N 283 Goirle-Poppel, ongeveer 1 km vóór de grens met België. Boven bij de witte slagboom hangt een oranje bord met “←15 AUG. 1942”, verder is de route alleen te voet of per fiets begaanbaar. Na ± 2 km op een kruising rechtsaf, na ± 300 meter nogmaals rechtsaf waarna 100 meter verder de omheinde executieplaats, met aan de zijkant 2 graven, is bereikt. De overige 3 personen zijn door hun familie elders herbegraven.

Het Gilde Sint Joris onderhoudt met zorg en liefde de fusilladeplaats. Ieder jaar worden op 15 augustus de slachtoffers herdacht.

Bezoekadres

Roovertsche Leij
Gorps Baantje 1
5051 PX  Goirle

Contact

Email: info@sintjorisgoirle.nl
Telefoon: 06 - 14 97 44 15 

Mobirise

AI Website Builder